• Ayrshire Daily News

New £46 million mental health and community facility in Ayrshire wins national award


Woodland View, the new £46 million mental health and community facility in the grounds of Ayrshire Central Hospital in Irvine, has won a prestigious national design award.


The facility was awarded Best Mental Health Development at the Building Better Healthcare Awards ceremony on Thursday 3 November at a glittering event in London.

Construction of Woodland View by Balfour Beatty began in 2014. However, the planning and design of the facility started long before this and involved staff, service-users, members of the public and stakeholders.

John Scott, Programme Director for Woodland View, said: “We are absolutely delighted, along with our partners Balfour Beatty, to receive this national award and recognition for the best mental health development. From the outset, we were determined that the new mental health and community facility would provide a new standard for inpatient care in Ayrshire.

“We ensured our staff, service-users and stakeholders were fully involved during the process – from the therapeutic design to the colour schemes used throughout the wards. This has meant that we truly have a facility which provides care in a homely, non-clinical environment within safe surroundings, and which are completely person-centred.

“I would like to thank everyone who has been involved in Woodland View over the years. By working together, we have managed to provide a first class facility for the people of Ayrshire which will provide a sustainable care environment for generations to come.”

David Weatherston, Balfour Beatty Project Manager, commented: “We are extremely pleased to have won the Mental Health Development Award for our work on WoodlandView. It’s great to see that our contribution towards creating a positive environment for patients has been recognised. From an early stage, we worked closely with the NHS team and The Dementia Services Centre to ensure that the facilities met the needs of patients.”

Commenting on the award win, Building Better Healthcare judges said: “It is very difficult not to get projects like this looking like prisons, but this shows that this does not have to be the case. The design is well considered, bright and hopeful, and will have a positive effect on the mental wellbeing of its users.”

Woodland View is predominantly single storey, with only the Sanctuary Chaplaincy area, some outpatient clinics and meeting rooms on the first level.

Woodland View is the first inpatient facility in Ayrshire which offers patients their own private ensuite room. Each ward has its own external landscaped courtyard which allows people to enjoy the outdoors. People enter the new facility through the main entrance which has a double height atrium.

It features a seascape designed reception area and stunning 20 foot visual frieze of Ailsa Craig. Feedback about Woodland View from visitors, patients and staff has been overwhelmingly positive since it opened its doors to patients in May 2016.


Forum Phones Ayr
Flamingo Exterior Cleaning
A to B Taxis Ayr
Ayrshire Vehicle Rental

Get news to your inbox. 

Send us your news! 

Reach out to 78k readers

  • Ayrshire Daily News
  • Ayrshire Daily News